Ik blijf hangen aan één van de vele ‘wijsheden’ die dagelijks mijn scherm passeren, en ik reageer – bewust – te letterlijk :

“We don’t meet people by accident.
They are meant to cross our path for a reason”.
.
ik probeer mij dan voor te stellen dat ‘iemand’ de job heeft om er voor te zorgen dat op heel deze bol die miljarden mensen elkaar niet per toeval tegenkomen maar dat daar een weldoordacht plan achter zit, dus op weg naar de bakker op het laatste moment koers zetten naar de beenhouwer … en het grote plan moet ‘in real time’ worden aangepast. Je moet het maar voor elkaar krijgen zo een plan ….
. ik wil nog proberen te volgen dat die “iemand” niet echt iemand moet zijn maar bvb een ingenieus hoger systeem dat daar allemaal voor zorgt …..
. het lukt mij niet ….

Gelukkig maar denk ik, want als ik dat zou geloven, dan is de stap naar geloven dat het leuke en de miserie, het vrolijke en het leed, ook niet zomaar op mijn weg komen, maar dat ook daar een systeem achter zit.
Een heel pervers systeem denk ik dan.
Een bangelijke, gruwelijke gedachte.

Ieder gelooft wat hij/zij wil.
Wat mij betreft: ik geloof in keuzes van mezelf en van alle “mezelven” op deze aardbol, de ene keuze al verstandiger dan de andere, de ene al gelukkiger dan de andere, de ene al vanuit meer mogelijkheden dan de andere, de ene al onder meer druk dan de andere en ga zo maar verder …..

in ieder geval, wat op deze aarde gebeurt is de keuze van mensen, brave mensen en rotzakken, verstandige mensen en dwazeriken, redelijke mensen en hysterische extremisten, mensen die op genegenheid uit zijn en mensen die op macht uit zijn, enz ….

Geen excuses, wat hier gebeurt doen wij, wijzelf, ieder op zijn eigen schaal, uit vrije wil of omdat we niet anders kunnen en alle nuances daartussen.

Het gebeurt wel eens dat we een goed excuus hebben om niet anders te kunnen.